Säkra din lägenhet - en guide

Alla har rätt att känna sig trygga i sitt hem. Med rätt åtgärder kan du avskräcka tjuven, skydda hemmet och dina värdesaker. I denna guide får du konkreta tips på hur du kan minska risken för inbrott i din lägenhet.

Hur tjuven tar sig in

En inbrottstjuv kan ta sig in genom att bryta upp ett fönster eller en altandörr. Var extra uppmärksam på säkerheten kring dessa, speciellt om du bor på bottenvåningen. Porten kan också vara en svag punkt, då tjuvar kan smita in när porten öppnas, så se till att du och dina grannar vet vilka som kommer och går.

Om du märker att obehöriga rör sig i trapphuset kan det vara en bra idé att meddela dina grannar. Om en tjuv väl kommit in kan flera lägenheter drabbas av inbrott vid samma tillslag. Vid ett pågående inbrott bör du alltid först ringa polisen.

Skydda dina värdesaker

Tjuvar letar ofta efter saker som är lätta att dölja och bära med sig, till exempel smycken, kontanter, klockor, pass och surfplattor. För att minimera risken att bli av med dina värdesaker bör du förvara dem inlåsta i ett värdeskåp.

Har du ett förråd? Då är det viktigt att du ser till att göra det svårt för tjuven att sig in. Se till att inte förvara värdesaker synligt i förrådet och investera i certifierade lås och brytskydd för att göra det svårare för tjuven att ta sig in.

Ett hus som ingår i GrannsamverkanEtt hus som ingår i Grannsamverkan

Checklista: Så skyddar du lägenheten mot inbrott

  • Lägenhetens ingångar bör ha dörrar med certifierade lås.
  • Komplettera gärna dörrlåset genom att montera ett brytskydd på ytterdörren.
  • Se till att ha lås på både fönster och altandörrar – framför allt om du bor på bottenvåningen eller första våningen.
  • Har du ett brevinkast kan det vara bra att installera en säkerhetsbrevlåda på insidan av dörren. Då kan tjuven inte ta sig in i lägenheten genom brevinkastet med hjälp av en låsslunga.
  • Installera en låskåpa över vredet på insidan av dörren.
  • Som grannar kan ni hjälpas åt att hålla koll på vad som händer i området och meddela varandra om ni ser eller hör något misstänkt.
  • Lås in värdesaker och id-handlingar, t ex passet, i ett certifierat värdeskåp – det finns inga ”bra ställen” som tjuven inte hittar.
  • Ett ljudande hemlarm förkortar tiden tjuven har på sig i hemmet och pockar på uppmärksamhet från dina grannar.
  • Förvara inte värdesaker synligt i vind- och källarförråd.
Ett hus som ingår i GrannsamverkanEtt hus som ingår i Grannsamverkan

Guide: Så säkrar du din villa från inbrott

Genom att se över säkerheten i ditt hus och att skaffa ett bra inbrottsskydd kan du minska risken att drabbas av stöld, förlust och det obehagliga intrång i privatlivet som ett inbrott innebär.

Många inbrottstjuvar går noga igenom bostadsområden innan de agerar. De kanske knackar på och utger sig för att vara hantverkare eller försäljare för att se vilka tider husägaren är hemma eller letar efter tecken på att ägaren är bortrest.

För att minska risken för inbrott är det viktigt att vidta effektiva säkerhetsåtgärder, till exempel se till att hemmet är utrustat med säkerhetsdörrar, certifierade lås och eventuellt inbrottslarm.

Hur tjuven tar sig in

De flesta inbrott inträffar under dagtid och under de mörkaste månaderna på året. Vanligtvis tar sig tjuven in genom att forcera ett fönster eller en altandörr på bottenvåningen. Om tjuven väl tagit sig in i bostaden letar de ofta efter saker som är lätta att dölja och bära med sig, till exempel smycken, kontanter, klockor, pass och surfplattor. För att minimera risken att bli av med dina värdesaker är det därför en bra idé att förvara dina värdesaker på en säker plats, exempelvis inlåsta i ett värdeskåp.

Har du ett förråd på tomten? Då är det viktigt att du ser till att göra det svårt för tjuven att sig in även där. Se till att inte förvara värdesaker synligt i förrådet och investera i certifierade lås och brytskydd för att göra det svårare för tjuven att ta sig in.

När det gäller larm är det viktigt att tänka på följande:

  • Larmet bör vara certifierat och ha en kraftfull signal som även hörs utåt.
  • Det kan vara fördelaktigt att komplettera larmet med varningar för vattenläckor och brand.

Checklista: Så skyddar du hemmet mot inbrott

  • Alla bostadens ingångar, inklusive fönster, ytterdörr och altandörrar, bör ha certifierade lås.
  • Komplettera gärna dörrlåset genom att montera ett brytskydd på ytterdörren. Om du är osäker på vad som passar dina behov kan du fråga en låsmästare.
  • Aktivera grannarna i Grannsamverkan. Tillsammans kan ni arbeta för att motverka inbrott genom att hålla koll på vad som händer i området, uppmärksamhet är det sista som en tjuv vill ha.
  • Lås in värdesaker och id-handlingar, t ex passet, i ett certifierat värdeskåp – det finns inga ”bra ställen” som tjuven inte hittar.
  • Ett ljudande hemlarm förkortar tiden tjuven har på sig i hemmet och pockar på uppmärksamhet från dina grannar.
  • Lämna inte redskap utomhus som tjuven kan använda för att bryta sig in, exempelvis en stege.
  • Utomhusbelysning kan skrämma bort tjuven. Använd utomhusbelysning med rörelsesensor. Det finns även timers för inomhusbelysning.
  • Förvara inte värdefulla verktyg och maskiner i förråd med undermåliga lås och dörrar.

Säkra ditt fritidshus - en guide

Att se över säkerheten i ditt fritidshus är extra viktigt, eftersom du inte alltid är där och kan hålla koll på huset. I denna guide får du tips och råd på hur du kan skydda ditt fritidshus från inbrott.

För att minska risken för inbrott i ditt fritidshus är det viktigt att vidta effektiva säkerhetsåtgärder, som att se till att huset är skyddat med säkerhetsdörrar, certifierade lås och eventuellt även ett inbrottslarm.

De flesta inbrott inträffar under dagtid och under de mörkaste månaderna på året. Vanligtvis tar sig tjuven in genom att forcera ett fönster eller en altandörr på bottenvåningen, vilket gör det extra viktigt att se till att ytterdörren har ett heltäckande inbrottsskydd.

Lämna inte kvar värdesaker

Tjuvarna söker efter stöldgods som är enkelt att ta med sig och dölja, såsom smycken, kontanter, pass och elektronik. T a därför med dig de mest stöldbegärliga värdesakerna hem när du åker hem från fritidshuset och undvik att dra för gardinerna. På så sätt visar du tjuven att det inte finns något att stjäla i stugan.

Att ha lampor på timer som lyser i mörkret är också bra för att få tjuven att tro att någon är hemma. Om du har ett förråd på tomten är det viktigt även här att inte förvara värdesaker synligt i förrådet och investera i certifierade lås och brytskydd för att göra det svårare för tjuven att ta sig in.

Ett hus som ingår i GrannsamverkanEtt hus som ingår i Grannsamverkan

Ta hjälp av grannarna

Som grannar kan ni också ta hjälp av varandra för att öka tryggheten och minska risken för inbrott i ert fritidshusområde. Under höst- och vinterhalvåret kan det vara lämpligt att aktiva i Grannsamverkan delar på sysslan att se om varandras fritidshus med jämna mellanrum och informerar varandra om något inträffar.

Tips: Så skyddar du fritidshuset mot inbrott

  • Förvara inga värdesaker i fritidshuset när du inte är där.
  • Starta eller delta i Grannsamverkan.
  • Använd certifierade lås på dörr, fönster och altandörr.
  • Dra inte för gardinerna.
  • Skaffa timer till några lampor inomhus så huset ser bebott ut.
  • Installera gärna rörelsestyrd belysning till tomten så att tjuven inte kan bryta sig in utan att synas.
  • Förvara verktyg och trädgårdsredskap inomhus eller i låsta förråd.
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås.
  • Gå samman och skaffa en vägbom till området, samt inhägnader vid till exempel bryggor.
Ett hus som ingår i GrannsamverkanEtt hus som ingår i Grannsamverkan

Ska du resa bort? Håll tjuven borta med våra tips!

Härligt att resa bort, eller hur? Men semesterkänslan blir inte långvarig om du hela tiden oroar dig för inbrottstjuvar. Vi tipsar om hur du kan säkra hemmet och dina värdesaker inför semestern så att du kan koppla av i lugn och ro.

Det kan vara bra att berätta för dina närmaste grannar att du ska resa bort så de kan hålla ett öga på ditt hem medan du är borta, vilket blir ännu lättare om ert område har en aktiv Grannsamverkan.

Få tjuven att tro att du är hemma

Några lampor på timer som lyser i mörkret är bra för att få tjuven att tro att någon är hemma.

Om du har ett förråd på tomten är det viktigt även här att inte förvara värdesaker synligt i förrådet och investera i certifierade lås och brytskydd för att göra det svårare för tjuven att ta sig in.

Ska du vara bortrest en längre tid? Då kan det vara bra att be dina grannar att få ditt hus att se bebott ut genom att exempelvis flytta på något trädgårdsredskap eller en utemöbel då och då, eller skotta undan snön vintertid så att det ser ut som att någon varit hemma.

Lämna inte värdesakerna framme

Tjuvarna söker efter stöldgods som är enkelt att ta med sig och dölja, såsom smycken, kontanter, pass och elektronik. Låt inte de mest stöldbegärliga värdesakerna ligga framme synligt när du åker på resa, och om du har möjlighet, ta med värdesakerna eller lås in dem i ett värdeskåp.

Tips för en säkrare semester

  • Meddela gärna dina grannar att ni planerar att resa bort, så att grannarna kan hålla ett vakande öga på huset medan ni är borta.
  • Ha lås på din brevlåda så att obehöriga inte kan ta din post eller ser att du inte är hemma. Om du är borta en längre tid, be en granne att slänga sopor i din soptunna, tömma brevlådan, eller om möjligt parkera sin bil på din tomt.
  • Städa inte innan du åker, lämna hellre lite disk och låt saker ligga framme så att det inte är för tydligt att ni är bortresta.
  • Installera timer på några lampor som tänds och släcks automatiskt så att det ser ut som att du är hemma.
  • Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus eller i låsta förråd, så att tjuven inte kan använda dem för att bryta sig in hos dig eller dina grannar.
  • Installera ett värdeskåp och förvara värdesakerna där, såsom dyra smycken och klockor.

Håll god ton - våra riktlinjer

Inom Grannsamverkan strävar vi efter att vara en trygg och säker plats för öppen dialog där grannar kan interagera, dela information och idéer samt diskutera trygghet och säkerhet i våra bostadsområden.

Visa respekt och håll en vänlig ton

Vi uppmuntrar till en positiv och respektfull ton i all kommunikation i alla våra kanaler. Grannsamverkan är en plattform där vi kan diskutera trygghetsfrågor och visa hänsyn gentemot varandra. Tänk på hur dina ord kan påverka andra och uttryck dig respektfullt.

Vi tolererar inte kränkande beteende eller hatiska kommentarer.

Vi strävar efter att skapa en trygg och respektfull miljö för alla. Vi tar avstånd från alla former av hat och kränkande beteende, inklusive rasism, sexism, homofobi och andra former av diskriminering. Kommentarer som innehåller hat, hot eller kränkningar kommer att tas bort och kan leda till blockering från våra plattformar.

Håll dig till ämnet och undvik spam.

Vi ber dig att hålla dig till ämnet och att vara relevant i dina kommentarer för att undvika sådant som inte är relaterat till Grannsamverkans syfte. Kommentarer som avviker från ämnet kan komma att tas bort för att upprätthålla kvaliteten på diskussionerna.

Ett hus som ingår i GrannsamverkanEtt hus som ingår i Grannsamverkan

Skydda din och andras integritet.

Respektera allas integritet genom att undvika att dela känsliga personuppgifter i kommentarerna. Det är viktigt att vara medveten om hur informationen kan användas för att skydda både din egen och andras integritet online.

Överträdelse av riktlinjerna kan leda till åtgärder.

Våra gruppadministratörer förbehåller sig rätten att vidta åtgärder, inklusive blockering av användare eller borttagning av innehåll, om våra riktlinjer inte följs. Det är viktigt för oss att upprätthålla en trygg och respektfull miljö för alla våra medlemmar.

Tack för att du är en del av Grannsamverkans gemenskap och bidrar till att skapa en tryggare och säkrare miljö för alla!

Ett hus som ingår i GrannsamverkanEtt hus som ingår i Grannsamverkan

Så skyddar du källare och vind från inbrott

Många inbrottstjuvar slår till mot källare- och vindsförråd i hopp om att komma över våra värdesaker. Men med några enkla åtgärder kan du minska risken för inbrott. Läs mer i denna guide.

Källar- och vindsförråd är ett vanligt mål för inbrottstjuvar. Det finns därmed all anledning att se över säkerheten lite extra vid nästa besök i förrådet.

De mest stulna prylarna i förrådsutrymmen enligt polisen är följande – se till att inte förvara dessa prylar synligt i ditt förråd:

  • Cyklar
  • Jackor, skor och andra kläder
  • Väskor och resväskor
  • Elverktyg, exempelvis borrmaskin och skruvdragare
  • Sportutrustning, exempelvis skidor och golfklubbor
  • Barnvagnar

Tips: Så minskar du risken för inbrott

  • Se över inbrottsskydd till förråd och vind och använd endast certifierade lås och ordentliga brytskydd.
  • Håll ögonen öppna om du ser misstänkta aktiviteter, exempelvis obehöriga som rör sig i ert område eller trapphuset, och informera grannarna vid behov. Ju mer uppmärksamma ni är tillsammans, desto säkrare blir ni.
  • Undvik att förvara saker av större värde i förrådet och se till att värdesaker inte är synliga för tjuven.
  • Skaffa värdeskåp till dina värdesaker.

Så minskar du risken för cykelstölder

Cykelstölder hör till ett av de vanligaste brotten i Sverige, och varannan cykelägare har någon gång blivit bestulen på sin cykel. Men tillsammans kan vi alla kan hjälpa till att minimera risken för cykelstölder. Genom att ta del av information och följa våra tips kan du och dina grannar göra det svårare för cykeltjuvarna.

Det allra bästa sättet att förhindra att cykeln blir stulen är att låsa fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul. Förhoppningsvis finns ett bra cykelställ i ditt bostadsområde att låsa fast cykeln i, eller ännu bättre, ett cykelrum att ställa in cykeln i över natten om du bor i lägenhet, eller garage om du bor i villa.

Kom ihåg cykelbatteriet!

För den som har elcykel är det även viktigt att komma ihåg att ta med sig batteriet när cykeln står obevakad även kortare stunder, då risken att få sin elcykel stulen är avsevärt högre än för en vanlig cykel. Batterier till elcyklar, sadlar och hjul hör till de cykeldelar som stjäls allra mest.

Hjälps åt som grannar

Som grannar kan ni hjälpas åt genom att informera varandra om er cykel blivit stulen så att ni tillsammans kan hålla utkik om tjuven skulle slå till igen och vidta förebyggande åtgärder för att minimera risken.

Tips: Så skyddar du cykeln mot stöld

  • Lås inte endast med tillverkningslåset, utan använd även ett certifierat lås.
  • Lås alltid fast cykeln i ett fast objekt, helst i både ram och hjul.
  • Lås om möjligt in cykeln inomhus över natten.
  • I offentlig miljö, skruva loss sadeln så den inte blir stulen, dessutom blir cykeln mindre attraktiv att stjäla.
  • Lås batteriet om du lämnar din elcykel obevakad en kortare stund. T a med batteriet om du ska vara borta längre stunder.
  • Ta alltid loss/med färddatorn från din elcykel
  • Lämna cykeln på upplysta platser med insyn så ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
  • Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen och de får lättare att identifiera just din cykel. Det kan också vara bra att spara bilder på cykeln, kvitton från reparationer eller försäkringsbrev för att kunna visa upp vid identifiering, om du exempelvis skulle tappa bort ramnumret.
  • Om du har en dyrare cykel kan du behöva en tilläggsförsäkring, som komplement till din ordinarie hemförsäkring.

Hemförsäkring - det här bör du tänka på

Varför är det viktigt att ha hemförsäkring, och vad täcker den egentligen? Det går vi igenom i denna guide.

En försäkring kan inte skydda dig från att råka ut för brott eller olyckor, men den kan minimera skadan och ge ersättning för sådant du har förlorat. Till exempel om du skulle råka ut för inbrott, stöld eller skadegörelse i din bostad. Du bör därför alltid se till att ha en hemförsäkring och välja den försäkring som passar just dina behov.

Vad ersätter försäkringsbolagen?

Som huvudregel ersätter inte hemförsäkringen stöldbegärlig egendom som du har med dig eller förvarar utanför din bostad, men detta kan naturligtvis variera beroende på ditt val av försäkring och eventuella tillägg. Ur försäkringssynpunkt kan det vara bra att tänka på att inte förvara stöldbegärlig egendom utanför bostaden, som exempelvis i ett förråd för att inte riskera att bli utan ersättning.

Hemelektronik och exklusivare märkesväskor är exempel på egendom som inte ersätts om de förvaras utanför bostaden. Särskilda aktsamhetskrav gäller alltid för stöldbegärlig egendom. För att få ersättning för en fickstöld måste du till exempel ha upptäckt stölden omedelbart.

Försäkringsbolagens handläggning

Det är viktigt att genast efter brottet göra en polisanmälan samt anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. Inom en vecka bör du ha fått en kopia av polisanmälan hemskickad som används då skadeanmälan görs till försäkringsbolaget.

Ofta är det svårt att i detalj redogöra för vad som stulits vid ett inbrott. Då underlättar det om du upprättat en förteckning över exempelvis dina värdesaker på förhand. Med har alltid möjlighet att i efterhand göra en kompletterande tilläggsanmälan över vad som stulits samt andra uppgifter som bör framgå i anmälan.

Ett hus som ingår i GrannsamverkanEtt hus som ingår i Grannsamverkan

Tips: Detta bör du tänka på gällande hemförsäkring¨

Rätt täckning för din boendesituation:

Se till att din hemförsäkring täcker dina specifika boendeförhållanden. Om du exempelvis bor i hyresrätt eller äger ett fritidshus kan olika försäkringsbehov uppstå.

Uppdatera försäkringen regelbundet:

Kontrollera din hemförsäkring regelbundet för att säkerställa att den fortfarande täcker dina ägodelar och behov, särskilt om din livssituation förändras, till exempel vid köp av nya värdefulla föremål eller om du flyttar.

Grannsamverkan för ökad säkerhet:

Delta aktivt i Grannsamverkan för att minska risken för brott i ditt område och potentiellt få fördelar såsom lägre självrisk hos vissa försäkringsbolag.

Dokumentera dina tillhörigheter:

Förbered en inventarieförteckning över dina värdesaker, inklusive bilder, kvitton och värderingar. Detta kan underlätta vid en eventuell skadeanmälan och hjälpa dig att få korrekt ersättning.

Känn till villkoren:

Läs noggrant igenom villkoren för din hemförsäkring för att förstå exakt vilka händelser som täcks och under vilka omständigheter du kan kräva ersättning.

Var snabb med att agera:

Vid en skada eller ett inbrott, agera snabbt genom att göra en polisanmälan och kontakta ditt försäkringsbolag för att inleda skadeprocessen. Ju snabbare du handlar, desto snabbare kan du få ersättning.

Har du rätt till rabatt?

Vissa försäkringsbolag erbjuder sina försäkringstagare en lägre självrisk vid en aktiv Grannsamverkan. Du kan exempelvis få en lägre självrisk på din hemförsäkring, villaförsäkring eller fritidshusförsäkring om du råkar ut för inbrott i bostaden, förrådet eller garaget, eller om något blir förstört eller stulet. Kolla med ditt försäkringsbolag om detta gäller.

Tel: 0771-773 773