Starta Grannsamverkan

Det är enkelt att komma i gång med Grannsamverkan i ett område eller flerbostadshus.

Steg 1
Informera dina grannar om vad Grannsamverkan är. Det gör du lättast genom att antingen skriva ut informationsbroschyrer för utdelning i brevlådor eller skicka informationsbroschyrer digitalt till dina grannar. Lämna gärna med kontaktinformation så att de som har frågor lätt kan kontakta dig. Broschyrerna finns på 10 olika språk, här hittar du material på fler språk än svenska.

Steg 2
Stäm av intresset att vara med i Grannsamverkan med dina grannar. Ge dina grannar några dagar att läsa materialet, stäm därefter av intresset. För att Grannsamverkan ska fungera som bäst behöver minst 50 procent av de boende i området, på gatan eller flerbostadshuset vara positiva till att vara med.

Steg 3
När ni är överens om att ni vill starta Grannsamverkan kontaktar ni den lokala polisen i er kommun/stadsdel för utbildning och skyltar på telefonnummer 114 14 eller hitta kontaktuppgifter till ditt områdes kontaktpolis här. Det är ni boende, fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar i ert område/trapphus som initierar start av Grannsamverkan.

Steg 4
För att få en så effektiv Grannsamverkan som möjligt är det bra att lära känna varandra och skapa en gemenskap i området. Hitta gärna på aktiviteter tillsammans  där ni ges möjlighet att främja en trygg och trivsam boendemiljö. Kommunikationen mellan grannar kan med fördel ske via Grannsamverkans App, där ni även kan ta del av information från er lokala polis.

Minimikrav för Grannsamverkan

Det räcker inte med att sätta upp skyltar i området som det står Grannsamverkan på för att Grannsamverkan ska ha en effekt på brottsligheten.

Uppmärksamhet och engagemang i att tillsammans hjälpas åt att förhindra brott i det egna bostadsområdet utgör grunden för Grannsamverkan. Det innebär att alla i området är mer uppmärksamma på vilka som rör sig i området, notera och anmäl det som verkar misstänkt till kommunpolisen kopplad till er Grannsamverkan. Vid pågående brott ring alltid 112.

Meddela Grannarna

Meddela dina grannar och/eller kontaktombud om du är bortrest mer än några dagar - det gör att uppmärksamheten ökar runt ditt hem

Tips och råd

Vara förtrogen med de tips om hur du förebygger brott och skyddar ditt hem. Att åtgärda svagheter i ditt hem gör skillnad och försvårar för tjuven.

Värdesaker

Förvara värdehandlingar och värdesaker på ett betryggande sätt. Säkerhetsskåp ska bultas fast i golvet och vara certifierade.

Inventarielista

Upprätta en inventarielista och /eller fotografera/filma bostaden och dina värdesaker. Skulle du bli utsatt för ett inbrott underlättar det både polisanmälan och anmälan till försäkringsbolaget.

Märk egendom

Märk stöldbegärlig egendom antingen via produkter som finns att köpa på marknaden eller via märkutrustning som kan lånas av polisen (i vissa fall även från fastighetsbolag eller bostadsrättsförening)

Vaksam

Vara allmänt vaksam och kontakta polisen på 114 14 om du upptäcker något som verkar misstänkt. Informera även kontaktombudet vid tillfälle. Uppmärksamhet som märks är avskräckande för tjuven. Vid pågående brott ring alltid 112.

Polisens roll i Grannsamverkan

Polisen tillhandahåller utbildning, material och lokal information om brottsutvecklingen eller påverkande händelser i området och deltar i informationsträffar löpande. I många fall har kommunen en viktig roll som informationsspridare och administrativt bidragande i arbetet.
För att området ska få använda Grannsamverkanskylten och övrigt material från Samverkan mot brott ska verksamheten/samverkan uppfylla följande krav:

  • Polisen ska ha tydlig roll i samverkansarbetet.
  • Möten ska anordnas löpande med boende och inblandade aktörer för att se till att hålla verksamheten levande
  • Information till boende om brottsutveckling etc. ska tillhandahållas via polis/kommun regelbundet.
  • Utbildningen ska utöver information om hur Grannsamverkan fungerar också innehålla brottsförebyggande information till den enskilde.

Om du deltar i Grannsamverkan i ett fritidshusområde gäller ovanstående under högsäsong. Under resten av året bör ni gemensamt komma fram till hur löpande övervakning av fritidshusområdet ska organiseras. I annat fall ligger det på var och en att övervaka sitt fritidshus. Det är viktigt att tänka på att inte förvara stöldbegärliga föremål såsom handverktyg, värdesaker eller värdehandlingar i fritidshuset.

Bostadsbolagets eller föreningens uppgifter

I flerfamiljshus har ofta föreningen eller bostadsbolaget en viktig del som samverkanspart i Grannsamverkan, bland annat i uppstartsskedet. I övrigt ska föreningen/bostadsbolaget:

  • Tillsammans med kontaktombuden upplysa medlemmarna/hyresgästerna om vikten att uppfylla kraven för Grannsamverkan, t ex genom sina lokala informationskanaler och där också informera om motiven till varför kraven finns.
  • I vissa fall anskaffa märkutrustning som kan lånas ut till de boende.
  • Installera fungerande mekaniskt inbrottsskydd i lägenheter, i entréer samt i källar- och vindsförråd.
  • Aktivt informera de boende om hur det förebyggande skyddet fungerar och vikten av att det används på rätt sätt.

Tel: 0771-773 773